Vjekoslav Bevanda
0

"Misija MMF-a dolazi u BiH 23. augusta"

FENA
Vjekoslav Bevanda (Foto: Sarajevo-x.com)
Vjekoslav Bevanda (Foto: Sarajevo-x.com)
Federalni ministar finansija Vjekoslav Bevanda najavio je da će Misija MMF-a boraviti u BiH od 23. augusta do 3. septembra da bi obavila razgovore sa vlastima u BiH u okviru pregleda stand by aranžmana.

„Naša je zamolba bila da mi budemo u prva dva dana pregleda i da na taj način dobijemo vrijeme da, ukoliko nešto što nije ispunjeno, ispunimo jer smatram da bi bilo najbolje sve završiti do kraja osmog mjeseca“, kazao je Bevanda na pres-konferenciji u Sarajevu.

On je dodao da federalni premijer razgovara sa predsjedateljima domova u parlamentu o tome kada će biti vanredna ili redovna sjednica na kojoj bi se razmatrao zakon o plaćama.

Govoreći o aktuelnostima u FBiH, Bevanda je kazao da proces fiskalizacije nije započeo samo iz jednog razloga jer Porezna uprava nije spremna da započne sa onim što treba. Napomenuo je da je Ministarstvo finansija osiguralo potrebna novac, čak i novac za promidžbu...

Bevanda je podsjetio da je u u procesu fiskalizacije prošlo devet firmi koje su aplicirale, udovoljile uvjetima i dobile mogućnost da se bave ovim poslom čime će se postići veća konkurentnost.

Što se tiče stare devizne štednje, Bevanda je apelirao na štediše iskoriste rok za verifikaciju koji je produžen do 3. augusta i da se ne povedu za krivim infomacijama jer bi u tom slučaju mogli ostati bez svoje imovine.

„Pokazalo se da smo počeli sa isplatom, terminski pratimo isplatu stare devizne štednje...“, dodao je Bevanda.

On je kazao da je jučer na sjednici u Parlamentu na incijativu dijela grupe zastupnika u nacrtu prošao zakon o izmjenama zakona o pripadnosti javnih prihoda, podsjećajući da se Vlada negativno izjasnila o tom zakonu.

„Ako neko dobije tim zakonom, neko će sigurno izgubiti, a direktan gubitak federalnog proračuna bi bio, prema procjenama, 28 miliona KM, odnosno za nešto bi nedostajalo toliko novca“ , dodao je Bevanda.

On je podsjetio da je Vlada ranije obezbijedila 39 miliona KM za potporu penzionom fondu.

„Time smo osigurali da penzije ne budu umanjene, da se isplaćuju u punom kapacitetu, a očekujem od nadležnih ministarstava da preduzmu sve potrebne reforme. To je urađeno u skladu sa zakonom o izvršenju budžeta u nivou koji omogućuje Zakon u unutarnjem restruktuiranju“, istakao je Bevanda .

„Zato bi bilo jako važno da se donese zakona o plaćama i ispune još tri strukturne odrednice i da dobijemo dodatna sredstva da možemo napraviti rebalans proračuna i da on bude gotov i usvojen na Parlamentu do kraja osmog mjeseca, prije samih izbora“, kazao je Bevanda napominjući da su su u tom proračunu samo dvije stavke - 91 milion KM za mirovinski i 21 milion KM za demobilizirane borce koje su odobrene od MMF-a.

"Danas je na sjednici Vlade novi zakon o igrama na sreću u formi prednacrta koji je koncipiran vrlo kvalitetno koristeći međunarodna iskustva i mislim da će otkloniti sve dosadašnje dileme koje su se javljale u toj oblasti", kazao je Bevanda.