biznis
0

Mirni skup željezničara FBiH u Željezničkoj stanici u Sarajevu

FENA
Vijeće zaposlenika Željeznica FBiH (ŽFBiH), tri sindikata u ŽFBiH, Samostalni sindikat željezničkih radnika u BiH, Sindikat mašinovođa u FBiH i Sindikat željezničara u Hercegovačko-neretvanskom kantonu danas su pozvali sve željezničare u FBiH da svojim učešćem na mirnom skupu, koji će biti održan sutra u 13 sati u auli Željezničke stanice u Sarajevu, javno progovore i iznesu svoje zahtjeve Vladi FBiH, kao većinskom vlasniku Željeznica FBiH.

Kako se navodi u saopćenju Vijeća zaposlenika ŽFBiH i sedam spomenutih sindikata žljezničara, poziv je upućen i federalnom ministru prometa i komunikacija Enveru Bijediću da se pridruži skupu te svojim aktivnim učešćem u Vladi FBiH pomogne da Vlada, kako se navodi, konačno počne brinuti o ŽFBiH onako kako treba, odnosno da slijedeće godine prilikom formiranja budžeta u obzir uzme stvarne potrebe ŽFBiH, jer sada u finansiranju učestvuje sa svega 20 posto od ukupnih potreba tog javnog preduzeća.

"Tražimo da se Federalno ministarstvo prometa i komunikacija i Vlada FBiH upoznaju sa stvarnim stanjem u JP ŽFBiH, da Vlada prilikom izrade Budžeta za 2012. godinu planira Željeznice s realnim potrebama, a ne budžetskim mogućnostima te da javnu željezničku infrastrukturu počne tretirati kao što se tretira javna cestovna infrastruktura, to jeste da uvede akcize na naftu od pet feninga po litri goriva za održavanje željezničke infrastrukture. Tražimo i da se na zakonit način regulira prevoz nafte željeznicom i da u dane vikenda, kada su saobraćajnice preopterećene, Vlada FBiH zabrani kamionima i šleperima da prevoze naftu, kaže se u saopćenju Vijeća zaposlenika ŽFBiH i sedam sindikata željezničkih radnika.

Od Vlade FBiH se također traži da poduzme i ubrza sve aktivnosti da se konačno počne primjenjivati Zakon o finansijskoj konsolidaciji JP ŽFBiH i da prizna da su žljezničari FBiH na svojim leđima iznijeli teret finansijskih ušteda preduzeća u proteklih godinu dana te da se, stoga, uključi u poboljšanje stanja u ŽFBiH.