biznis
0

Ministri udruženja ASEAN razmatrat će cijene nafte i hrane

FENA
Foto: AFP/Graphic
Foto: AFP/Graphic
Ministri inostranih poslova članica Udruženja zemalja jugoistočne Azije (ASEAN), trebalo bi danas Singapuru da nađu riješenja za rastuće cijene nafte i hrane jer bi, u suprotnom, rastuća inflacija mogla ugroziti i političku stabilnost u regionu.

Taj problem, ukoliko bi ostao nekontrolisan, mogao bi postati izazov za dugoročni cilj 10 zemalja tog regiona da do 2015. prerastu u zajednicu tipa Evropske unije u kojoj bi se trgovina robom i uslugama obavljala slobodno, ukazali su zvaničnici.

Udruženje u čijim članicama živi preko 575 miliona ljudi, obećalo je da će aktivno učestvovati i u uspješnom privođenju kraju dugotrajnih pregovora u okviru Svjetske trgovinske organizacije (STO), navodi se objavljenom nacrtu dokumenta ASEAN.

Ta regionalna organizacija, čije su članice Bruneji, Kambodža, Indonezija, Laos, Malezija, Mjanmar, Filipini, Singapur, Tajland i Vijetnam, saopćila je da je spremna da pruži svoj udio kako bi pregovori u okviru runde Doha bili okončani ove godine, prenijela je DPA.

Pregovori u sklopu runde Doha se vode već sedam godina, a generalni direktor STO Paskal Lami, izjavio je da su dostigli kritičnu tačku.

Nova runda pregovora treba da bude održana sutra u Ženevi, gdje će ministri iz 152 zemlje raditi na zaključenju novog sporazuma o globalnoj trgovini.

Ministri ASEAN će se na današnjem sastanku, kako se očekuje, založiti za veću regionalnu saradnju "kako bi osigurali efikasno funkcionisanje tržišta".

Oni bi, takođe, trebalo da nađu dugoročnije riješenje za pomoć članicama da u većoj mjeri postanu nazavisne u sektoru poljoprivrede.

Cijene osnovnih prehrambenih namirnica u tom regionu, uključujući pirinač, znatno su povećane kao posljedica pomanjkanja isporuka i vrtoglavnog rasta svjetskih cijena nafte. Zemlje uvoznice pirinča, kao što su Filipini, naročito su pogođene.

Ministar spoljnih poslova Singapura Džordž Jeo, koji će predsjedavati sastankom, izjavio je pred skup, da su članice ASEAN zainteresovane da osiguraju da se pirinač prvo prodaje unutar bloka u slučaju da dođe do jačanja cijena, ili nestašice.

Članice ASEAN Tajland i Vijetnam su dva vodeća svjetska proizvođača pirinča, podsjetile su svjetske novinske agencije.

"Nema razloga zašto bismo mi, kao južnoazijske zemlje, izvozili naš pirinač u svijet kada u nekim našim regionima vlada nestašica tog zrna", ukazao je ministar Jeo u intervjuu agenciji Dau Džons.

Očekuje se, takođe, da se ministri dalje založe za postizanje trgovinskih sporazuma sa Australijom, Novim Zelandom, EU i Indijom.

ASEAN se nada i skorom stupanju na snagu sveobuhvatnog sporazuma o ekonomskoj saradnji s Japanom.