Sastanak Grupe 7
0

Ministri obećali nastavak stimulativnog trošenja

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ministri finansija Grupe 7 najvećih industrijalizovanih zemlja založili su se na današnjem sastanku u Istanbulu za nastavak vladinih stimulativnih paketa sve dok ekonomski oporavak ne bude izvjestan.

Oni su upozorili da je oporavak tek počeo, a da velika nezaposlenost i nestabilna vrijednost valuta i dalje predstavljaju probleme.

U saopštenju Grupe 7, kojoj pripadaju SAD, Velika Britanija, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija i Japan, navodi se da će "nepravilna kretanja" vrijednosti valuta negativno uticati na ekonomsku i finansijsku stabilnost. 

Članice Grupe 7 pohvalile su riješenost Kine da uspostavi fleksibilnije vrijednosti robne razmjene, što bi moglo da pomogne pri postizanju balansirane trgovine, javljaju agencije.

Prije sastanka, neki stručnjaci su skrenuli pažnju da bi slab dolar, koji je tokom dugog vremenskog perioda bio glavna svjetska valuta za rezervu, mogao da uspori globalni ekonomski oporavak. 

Dolar je korišćen za niz bitnih transakcija, kao i za određivanje cijene nafte. Međutim, usljed sve većih dugova SAD dolar gubi na vrijednosti u odnosu na druge valute. 

Neke članice Grupe 7 kažu da će slabiji dolar uticati na skok cijena njihovih izvoznih dobara, što će predstavljati rizik za njihov ekonomski oporavak. 
Koalicija zemalja u razvoju, poznatija kao Grupa 24, takođe, se danas sastala zahtijevajući da siromašnije zemlje dobiju više moći u bitnim svjetskim ekonomskim organizacijama, kao što je Međunarodni monteratni fond. 

Svjetski lideri su se prošlog mjeseca složili da Grupa 20 bude tijelo koje će donositi odluke o globalnim ekonomskim pitanjima.