biznis
0

Ministarstvu finansija FBiH danas doznačeno 180.406.549,11 KM

FENA
Nakon što je Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) uspješno završio prvi pregled stand-by aranžmana i nakon što su se stekli uvjeti za povlačenje druge i dijela treće tranše u iznosu 138,4 miliona eura ili 270.609.823,66 KM, na depozitni račun Ministarstva finansija FBiH danas su doznačena sredstva u iznosu 180.406.549,11 KM.

Ova sredstva će poslužiti federalnom budžetu da prevaziđe trenutne probleme i njima će biti izmirene obaveze koje su se nagomilale u proračunu u prvom kvartalu u 2010. godini.

Dosadašnji redovni prilivi sredstava mogli su poslužiti samo za izmirenje elementarnih obaveza iz plana za ovu godinu. Te obaveze su vanjski dug, invalidnine za civilne žrtve rata i neratne invalide, naknade za nosioce ratnih priznanja, kao i drugi transferi koji je trebalo da budu izmireni u prvom kvartalu, saopćeno je iz Ministarstva finansija FBiH.

Izmirujući ove obaveze nagomilali su se dugovi po drugim osnovama u ukupnom iznosu od 38 miliona KM.

Ova sredstva će poslužiti i za izmirivanje plaća administraciji za februar 2010. godine, kao i za isplatu naknada dobitnicima najvećih ratnih priznanja u ukupnom iznosu 1,4 miliona KM, za što je danas već izdat nalog.

Misija MMF-a s Kostasom Hristuom (Costas Christou) boravit će u Bosni i Hercegovini od 6. do 9. aprila 2010. godine i voditi razgovore o novom pregledu stand-by aranžmana, a za 8. aprila zakazan je bord direktora Svjetske banke zbog donošenja uredbe koja je definirana zakonom.