RS
0

Ministarstvo finansija o prednostima uvođenja eura

FENA
Ministarstvo finansija RS-a danas je saopćilo da, pored toga što bi uvođenje eura učvrstilo pozicije BiH na putu ka Evropskoj uniji, euro bi kao domaća valuta podržao ubrzan ekonomski razvoj u RS-u.

U saopćenju se tvrdi da RS ne bi imala šta da izgubi prelaskom s konvertibilne marke (KM) na euro.

"Obično se kao negativni efekti ulaska u monetarnu uniju za neku zemlju pojavljuje gubitak emisione dobiti Centralne banke, nemogućnost samostalnog vođenja monetarne politike i gubitak dijela suvereniteta (monetarnog). RS nema prihoda od dobiti koju ostvaruje Centralna banka BiH, jer ista dobit ne raspodjeljuje i ne uplaćuje u budžete entiteta. U uslovima monetarnog režima u BiH (currency board) nije ni postojala mogućnost samostalnog vođenja monetarne politike“, kaže se u saopćenju Ministarstva finansija RS-a.

S druge strane, kako se dodaje, postoje brojne prednosti koje bi RS-a, posebno u uvjetima novog investicionog ciklusa i budžetske stabilnosti, ostvarila prelaskom na euro.

"Kako je i sadašnja valuta KM fiksno vezana za euro kao rezervnu valutu, procjenjuje se da uvođenje nove valute ne bi dodatno uticalo na stvaranje jednokratnog inflatornog pritiska kao što je to bio slučaj u nekim zemljama članicama Evrozone nakon što su napustile svoju nacionalnu valutu i uvele euro kao zakonsko sredstvo plaćanja“, tvrdi se u saopćenju Ministarstva finansija RS-a.