biznis
0

Ministar Vrankić razgovarao sa glavnim direktorom MMF-a

FENA
Dominique Strauss Kahn, Foto: AFP/File
Dominique Strauss Kahn, Foto: AFP/File
Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Dragan Vrankić, koji u izaslanstvu BiH boravi u Amsterdamu (od 6. do 8. juna) gdje po pozivu kao guverner BiH u MMF-u, sudjeluje na redovnom godišnjem okupljanju Nizozemske konstituence, Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke (WB) razgovarao je s glavnim direktorom Međunarodnog monetarnog fonda Dominiqueom Straussom Kahnom.

Ministar Vrankić i Strauss Kahn razgovarali su o aktualnim gospodarskim kretanjima u Bosni i Hercegovini, makroekonomskim i fiskalnim projekcijama za naredno razdoblje, o napretku BiH u procesu pridruživanja Evropskoj uniji i u tom kontekstu i poptpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruženju.

Govoreno je i o problemu i posljedicama poskupljenja energije i hrane na globalnoj razini te o unutrašnjem restrukturiranju MMF-a. Naime, zbog smanjenog proračuna je bilo nužno smanjiti broj osoblja i ukinuti rezidentne urede u zemljama koje nemaju program sa Fondom.

Vrankić je naglasio važnost nastavka aktivnosti Ureda MMF-a u Sarajevu i iskazao zahvalnost za dosadašnji rad Fondu.

Glavnom direktoru MMF-a kazao je kako je nedavno usvajanje Zakona o Fiskalnom vijeću temelj za skorašnju uspostavu Vijeća i dugoročno rješavanje pitanja podjele prihoda u zemlji te kako će Zakon o plaćama u institucijama uvesti više reda u ovu oblast.

Na sastanku je rečeno kako neprestani zahtjevi za povećanjem javne potrošnje, posebno izdvajanja u socijalnom sektoru stvaraju, zabrinutost u MMF-u.

Glavni direktor Međunarodnog monetarnog fonda Strauss Kahn kazao je da su pred vlastima u BiH velike zadaće poput spriječavanja povećanja inflacije i deficita tekućeg računa kao i konačno rješavanje pitanja unutarnjega duga u cilju održavanja fiskalne stabilnosti i otklanjanja mogućih rizika vezanih uz sve navedeno.

BiH izaslanstvo danas će pored sudjelovanja na sjednici Konstituence održati odvojene sastanke sa zamjenikom premijera i ministrom financija Vlade Kraljevine Nizozemske Wouterom Bosom te ministrom za razvoj i kooperaciju Albertom Gerardom Koendersom.