biznis
0

Ministar Šećkanović najavio stabiliziranje Željeznica FBiH

FENA
Tokom današnje sjednice Doma naroda u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, koja je završena u Sarajevu, federalni ministar prometa i komunikacija Nail Šećkanović najavio je stabiliziranje u kompaniji Željeznice FBiH nakon što je ovaj dom odobrio da Federalna vlada bude garant Željeznicama FBiH za kredit od oko 80 miliona KM kod Unicredit banke banke d.d. Mostar i Intesa SanPaolo banke d.d. Bosna i Hercegovina.

Prethodno je iz kompanije apelovano da će ona doći u katastrofalno stanje u slučaju da Parlament ne odobri garancije, odnosno da ne dođe ovaj novac.

Po odobravanju garancija u Domu naroda, ministar Šećkanović je rekao da će novac od kredita biti upotrijebljen za izmirivanje obaveza Željeznica FBiH prema fondovima, uposlenicima i strateškim dobavljačima.

Kako je Dom naroda danas odobrio i izdavanje garancija Federacije za zajam od oko 50 miliona KM Međunarodnog aerodroma Sarajevo kod Evropske banke za obnovu i razvoj, ministar je izjavio da će taj novac biti utrošen za proširenje aerodromskog terminala, prostora za parkiranje aviona kao i staze za manevrisanje.