biznis
0

Ministar Hećo o planu i programu razvoja elektroenergetskog sektora FBiH

FENA
Privredna komora Zeničko-dobojskog kantona danas je organizovala okrugli sto o temi: "Restrukturiranje rudnika uglja i izgradnja energetskih objekata na području Zeničko-dobojskog kantona".

O Strateškom planu i programu razvoja energetskog sektora Federacije BiH govorili su federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo, te članovi Radne grupe za izradu dokumenta "Strateški plan i program razvoja energetskog sektora Federacije BiH" Izet Smajević i Ahmet Bašić.

Gosti su bili direktor JP "Elektroprivreda BiH" Amir Jerlagić, predstavnici uprava rudnika u Zenici, Kaknju i Brezi, Termoelektrane Kakanj, zainteresovanih općina i nekoliko javnih preduzeća.

Ministar Hećo je najavio da bi do kraja godine trebalo doći do objedinjavanja elektroenergetskog sektora u FBiH.

"Restrukturiranje ima cilj finansijsku konsolidaciju rudnika, uvezivanje rudnika u jedinstven elektroenergetski sektor i izgradnju novih objekata. Politikantski odnos pojedinih grupa pokušava zaustaviti ovaj proces koji bi trebao dovesti do poboljšanja uvjeta rada u rudnicima, veće proizvodnje i novih radnih mjesta. U suprotnom, došli bismo u situaciju da smanjujemo rudarske kapacitete", rekao je Hećo.

Na skupu je rečeno da sektor rudarstva i energetike u ukupnom privrednom razvoju Zeničko-dobojskog kantona ima stratešku ulogu.

U rudnicima Kakanj, Breza i Zenica i Termoelektrani Kakanj ima 5.520 zaposlenih, što je 7,65 posto ukupno zaposlenih u ovom kantonu.