biznis
0

Ministar Bevanda razgovarao sa direktorima Svjetske banke i MMF-a

FENA
Federalni ministar finansija Vjekoslav Bevanda primio je danas u Sarajevu u odvojenim posjetama direktora ureda Svjetske banke za BiH Marca Mantovanellija i rezidentnog predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda u BiH Grahama Slacka sa saradnicima.

U razgovoru o implementaciji portfolija Svjetske banke u BiH naglašeno je da se trenutno radi na 15 aktivnih projekata u ukupnom iznosu od 275 miliona KM.

Rečeno je da je u pripremi nekoliko kredita koji će uskoro biti operativni, saopćeno je iz Federalnog ministarstva finansija.

Mantovanelli je informirao ministra o regionalnim projektima "STRUJA 3", koji će uskoro biti cjelokupno realiziran uz podršku za izradu studije elektro-energetskog sektora u BiH te "STRUJA 4", kao i o nastavku projekta upravljanja čvrstim otpadom i obnovi luke Brčko.

Predstavnici Svjetske Banke i Međunarodnog monetarnog fonda izrazili su zabrinutost za budžetsku likvidnost te dali punu podršku Ministarstvu finansija i federalnom ministru na kontinuiranim naporima koji se vode kako bi se očuvao federalni budžet.

"Poruke Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda su iste kada je u pitanju fiskalna održivost. Stojimo vam na raspolaganju i drago nam je da Ministarstvo finansija FBiH preuzima vodeću ulogu u prezentiranju fiskalnih aspekata. Zajedno moramo stalno upozoravati čega će se morati vaši građani odricati ukoliko se nastavi nekontrolirano trošenje sredstava", kazao je Mantovanelli.

Iskazujući zabrinutost što se rebalans budžeta planira izvan Ministarstva finansija FBiH, Slack je rekao da očekuje eksploziju rashoda te da se socijalna potrošnja mora svesti u realne okvire.

Ministar Bevanda je naglasio značaj saradnje sa Svjetskom bankom i Međunarodnim monetarnim fondom, ocijenivši da je situacija u Federaciji BiH izuzetno teška te da će, ukoliko se nastavi trend uvođenja u pravo novih korisnika socijalnih izdvajanja, to rezultirati još ozbiljnijom krizom.