Slučaj 'pokvareno mlijeko'
0

Milkos odbacuje optužbe za loše proizvode

Sarajevo-x.com
Nakon što je kupio dva paketa pokvarenog mlijeka sarajevske kompanije Milkos u dva različita supermarketa, posjetitelj foruma našeg portala odlučio je podijeliti svoje iskustvo sa ostalim forumašima i pokrenuti temu "Milkos - Ne kupujmo domaće".

Forumaši koji se učestvovali u diskusiji istakli su da su mliječni proizvodi bili pokvareni ili u najmanju ruku sumnjivog kvaliteta, iako je rok trajanja upućivao da je proizvod ispravan i pogodan za konzumiranje. Drugi kupci su pak istakli kako nikada nisu imali sličnih problema sa proizvodima ove sarajevske mljekare.

Tim povodom kontaktirali smo predstavnike firme Teloptic, većinskog vlasnika Milkosa, koji su negirali navode o neispravnosti njihovih proizvoda.

"Sarajevska Mljekara Milkos otkupljuje mlijeko koje je mikrobiološki i higijenski ispravno te jedino takvo mlijeko koristi u daljnjoj preradi. Proizvodi Milkosa su potpuno prirodni i ne sadrže niti jedan dodatni sastojak kao što su konzervansi, stabilizatori, aditivi i druge supstance te zbog toga može doći do prirodnog narušavanja stabilnosti proizvoda i njegove kvalitete, a čiji je najčešći uzrok nepravilno skladištenje i čuvanje proizvoda na odgovarajućim temperaturama. Mehanička oštećenja na proizvodima, to jest na ambalaži također mogu uzrokovati prijevremeno kvarenje proizvoda u odnosu na ono koje je naznačeno na samom proizvodu“, stoji u njihovom odgovoru.

Iz Milosa pozivaju sve potrošače koji naiđu na proizvod koji ne zadovoljava osnovne standarde kvaliteta da se obrate direktno njihovoj Službi kontrole kvaliteta.

Sarajevska mljekara osnovana je 1953. godine i najstariji je proizvođač mlijeka i mliječnih prerađevina u BiH. Izgrađena je donacijom UNICEF-a i bila je predviđena kao pomoć djeci Sarajeva u poslijeratnim danima izgradnje zemlje.

U septembru 2004. godine kompanija Teloptic kupila je 67 posto dionica Milkosa koje su bile u vlasništvu države i tako postala njegov većinski vlasnik. Današnja proizvodnja mlijeka i mliječnih proizvoda u Milkosu iznosi oko 20.000 litara na dan.