biznis
3

Milkos na 24. Međunarodnom svjetskom sajmu hrane u Istanbulu

Klix.ba
Sarajevska mljekara Milkos jedina je bosanskohercegovačka mljekara koja je učestvovala na 24. Međunarodnom svjetskom sajmu hrane u Istanbulu. Ovo je jedan od najvećih svjetskih sajmova ovoga tipa koji se održava na preko 60.000 m2 i na kojem učestvuje preko 3.000 izlagača.

S obzirom da je Milkos među prvim mljekarama iz BiH kojima je Turska odobrila izvoz cilj učešća na ovom sajmu je bio predstaviti proizvode koji su globalnog karaktera i koji su prepoznatljivi kako u Turskoj tako i u širem regionu.

To se prije svega odnosi na Royal bijeli meki sir tipa feta za koji smatramo da slično kao i projekat sa mesom može biti veoma značajan za BiH i farmere koji se bave proizvodnjom mlijeka.

Naime, Milkos ima velike kapacitete za proizvodnju ovog sira za kojeg je za 1 kg potrebno 5 litara mlijeka što znaci da bi se u slučaju plasmana u Tursku mogli otkupiti svi viškovi mlijeka čime bi se održala stabilnost u tom sektoru i sačuvala otkupna cijene mlijeka.

"Nadamo se da će Vijeće ministara prepoznati važnost projekta i dati podršku Milkosu i farmerima. Osim feta sira, posjetiocima sajma prezentovali smo i vrhnje za kuhanje, prirodnu izvorsku vodu Ella i ledene čajeve na bazi vode Ella. Ostvaren je niz kontakata sa potencijalnim kupcima i nadamo se da ćemo plasman proizvoda proširiti i na područje Kavkaza i Azije. Veoma smo zadovoljni učešćem na ovako velikom sajmu kao i prijemom naših proizvoda", navodi se u saopćenju Milkosa.