biznis
0

Milišić: Federalni budžet ne stvara uvjete za bolje poslovno okruženje

FENA
Federalni budžet ne zadovoljava nikoga u trenutku kada FBiH treba budžet koji bi unaprijedio poslovno okruženje više nego bilo šta drugo, izjavio je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu glasnogovornik OHR-a Oleg Milišić.

Obećanje federalnog premijera Nedžada Brankovića da će predložiti amandmane na budžet Federacije BiH u naredna tri mjeseca je upravo potvrda ozbiljnosti situacije.

Milišić je kazao da je poslovna zajednica već upozorila da su porezne reforme i pojednostavljene administrativne procedure učinile Republiku Srpsku plodnijim tlom za investicije, te da neka preduzeća koja su do sada imala sjedište u Federaciji gledaju da se presele s druge strane međuentitetske granice.

  • Umjesto da se prihvati ovog izazova, Vlada je povećala plaće i naknade u javnom sektoru za 22 posto, te povećala potrošnju na programe koji nemaju za cilj jačanje ekonomije, istaknuo je on.

Prema njegovim riječima, ovo ne ostavlja prostor za reformu direktnih poreza ili druge ekonomske podsticaje koji bi predstavljali stvaranje novih radnih mjesta.

Ispunjavanje finansijski nepriuštivih obaveza datih zbog predizbornih dobitaka može u ovom slučaju samo doći od pozajmljenog novca, koji Federacija mora na kraju platiti ili povećanjem poreza ili dramatičnim smanjenjem potrošnje u drugim oblastima.

Milišić je naveo da su zemlje u regionu shvatile da je bez privlačenja investicija i stvaranja radnih mjesta vladama nemoguće početi isplate najranjivijim kategorijama društva, kao što su penzioneri, invalidi i nezaposleni.

  • Fokusiranje na praktične zakonodavne i administrativne inicijative je dobar korak ka privlačenju investicija, stvaranju radnih mjesta i povećanju životnog standarda. Ako ne možete stvarati radna mjesta i podizati životni standard, reforme u svakoj drugoj oblasti su mnogo teže, rekao je glasnogovornik OHR-a Oleg Milišić.