Forbes
0

Mikrokreditne organizacije iz BiH među najboljima u svijetu

FENA
Ugledni američki biznis časopis Forbes objavio je listu od pedeset najuspješnijih mikrofinansijskih institucija u svijetu, među kojima je i pet članica Udruženja mikrofinansijskih organizacija u BiH (AMFI) - "Eki", "Partner", "Mikrofin", "Mi Bospo" i "Sunrise".

Kriteriji ocjenjivanja bili su veličina kreditnog portfolia, efikasnost koja podrazumijeva operativne rashode i troškove za korisnike kredita u odnosu na BDP-e zemlje, rizik koji se odnosi na kvalitet portfolia, te povrat na akcijski kapital i imovinu u čemu su društva iz BiH bila uvjerljivo najbolja.

Ovo je još jedna u nizu potvrda uspješnosti bh. mikrofinansijskih institucija, kao i značajnog mjesta koje mikrofinansije zauzimaju kao dio globalnog finansijskog sistema.

Većina članica AMFI-ja je i tokom proteklih godina u kontinuitetu od Svjetske banke i CGAP-a osvajala priznanja i nagrade za visok nivo transparentnosti u poslovanju i finansijskom izvještavanju, kao i nagrade za najbolje prakse u mikrofinansiranju dodijeljene od UNDP-a u toku UN-ove svjetske godine mikrokredita.

AMFI BiH broji jedanaest članica, koje posluju po najboljim svjetskim standardima i iskustvima upravljanja finansijskim institucijama, a opslužuju preko 270.000 aktivnih klijenata, čime se dokazuje ogroman uticaj na socijalnu sigurnost u pogledu ostvarivanja prihoda socijalno ugrožene populacije.

Članice AMFI-ja posluju kroz mrežu od preko 400 filijala iz kojih djeluje više od 1.500 uposlenih u oba entiteta, a u prvoj polovini 2007. godine plasirale su preko 670 miliona KM kreditnih sredstava, saopćeno je iz AMFI.