Kriza potresa i najveće
0

Microsoft otpušta 15.000 radnika?

Sarajevo-x.com
Sjedište Microsofta , Redmondu, Washington
Sjedište Microsofta , Redmondu, Washington
Korporacija Microsoft razmišlja o otpuštanju većeg broja radnika zbog finansijske krize koja hara Amerikom i ostatkom svijeta, javio je u četvrtak poslovni magazin The Wall Street Journal.

Poznati američki poslovni magazin je objavio da se kompjuterski gigant iz Washingtona, softverska kompanija Microsoft, sprema da reducira broj zaposlenika.

The Wall Street Journal je, nazivajući situaciju 'vrlo rijetkom u poslovanju najveće softverske kompanije', rekao da još ne zna o kojem se broju radnika radi, mada su američke novine pisale da se ta cifra kreće negdje oko 15.000 zaposlenika Microsofta.

'No, javnost treba znati da je to zasad samo ideja i da Microsoft radi na traženju alternativnih rješenja da bi smanjio ogromne troškove', rekao je magazinu nepoznati izvor iz vrhova Microsofta.

Softversku kompaniju Microsoft osnovali su Bill Gates i Paul Allen, a najpoznatija je po svoja dva glavna proizvoda, Microsoft Windows operativnom sistemu (mnogim verzijama) te Microsoft Office kompletu softvera za uredski rad, koji uključuje program za obradu teksta, tablične kalkulatore, program za uređivanje baza podataka, te programa za izradbu prezentacija i obradu Web stranica.

Microsoft danas drži znatan dio tržišta operativnih sistema, internetskih pretraživača, uredskog softvera i razvojnih alata.

Na tržištu operativnih sistema namijenjenih PC-ju, Windowsi drže daleko najveći dio tržišnog udjela.