Steve Ballmer
0

Microsoft ne treba Yahoo

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Microsoftov CEO Steve Ballmer na godišnjem skupu dioničara kompanije još jednom je naglasio kako su u potpunosti odustali od namjere da kupe Yahoo, no i dalje su zainteresovani za saradnju dviju kompanija vezana uz pretraživačko poslovanje, javljaju mediji.

Naime, nakon što je Yahoov CEO Jerry Yang, koji je bio jedan od glavnih protivnika Microsoftovom preuzimanju kompanije, objavio da namjerava odstupiti s čelne pozicije ponovno su se počele širiti glasine kako bi se mogli obnoviti pregovori vezani uz Microsoftovo preuzimanje Yahooa. Te glasine su uzrokovale i veliki rast vrijednosti Yahoovih dionica, no odmah nakon Balmerovih izjava vrijednost im je pala 19 posto.

U ostatku svog govora dioničarima Ballmer je istaknuo kako Microsoft bilježi rast u svim sferama poslovanja no da kompanija ipak nije imuna na globalnu ekonomsku krizu. Stoga je objavio kako trenutno traže područja na kojima mogu smanjiti troškove, uključujući i smanjenje zapošljavanja. Naime, Microsoft trenutno širom svijeta ima više od 91.000 zaposlenih, a samo u zadnje dvije godine zaposleno je više od 20.000 radnika.