biznis
0

Meteorološke prognoze kao vjetar u leđa cijenama nafte

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima na 81 dolar za barel, najviši nivo u više od dva mjeseca, poduprte vijestima da je Rusija obustavila isporuke nafte Bjelorusiji te niskim temperaturama u Sjedinjenim Američkim Državama.

Cijene barela sirove nafte za isporuke u februaru porasle su na američkom tržištu za 1,63 dolara, na 80,99 dolara, nakon što su nakratko dosegnule 81,16 dolara, najviši nivo od 26. loktobra.

Na tržištu u Londonu bile su u plusu 1,7 dolara i iznosile 79,63 dolara.

U nedjelju su trgovci kazali da je Rusija prekinula opskrbu rafinerija u Bjelorusiji nakon što dvije zemlje nisu uspjele dogovoriti uvjete za 2010.

Bjeloruska državna naftna kompanija Belneftekhim u ponedjeljak je pak izvijestila da se isporuke ruske nafte normalno odvijaju preko Bjelorusije prema potrošačima u Evropskoj uniji.

Nade u oporavak američkog gospodarstva pored ostalih pozitivnih gospodarskih vijesti omogućili su nastavak uzleta cijene nafte nakon što su u prošloj godini porasle za 78 posto, po najvećoj godišnjoj stopi u deceniji.

Od pozitivnih podataka izdvajaju se najnovija izvješća iz Kine i Indije. Kineske tvornice povećale su u decembru proizvodnju, dok je stopa rasta indijske proizvodnje ubrzala u istom mjesecu prvi put u posljednja tri mjeseca, pokazala su istraživanja.

Potporu cijenama pružaju i meteorološke prognoze nastavka hladnog vremena u SAD-u.

Ulagači će radi novih smjernica pratiti pozorno objavu američkih podataka o proizvodnji tokom dana, te mjesečne podatke o zaposlenosti u prvoj sedmici 2010.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) zasebno je na svojim internetskim stranicama objavila da je cijenu referentne košarice njene nafte 31. decembra iznosila 77,13 dolara, što je 36 centi više nego dan ranije.