Vahid Hećo
0

"Metalska industrija treba biti nosilac privrednog razvoja"

FENA
Vahid Hećo (Foto: San)
Vahid Hećo (Foto: San)
Sve dok metalska industrija ne bude nosilac razvoja privrede ova zemlja će imati probleme u privrednom sistemu, izjavio je u nedjelju federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo u povodu obilježavanja 15. novembra, Dana metalaca BiH.

On je istaknuo da visokoprofitabilne grane kao što su metalska, elektro i namjenska industrija trebaju biti u žarišu interesiranja i Vlade i drugih subjekata. Po njegovim riječima izgradnjom jedinstvenog elektroenergetskog sistema u FBiH bit će stvorene i pretpostavke za razvoj tih privrednih grana.

  • Planiranim ulaganjem 250 miliona KM u modernizaciju rudnika u naredne tri godine bit će stvorene pretpostavke za razvoj tih, ali i drugih industrijskih grana, kazao je Hećo.

Sindikat metalaca BiH u nedjelju je u povodu 15.novembra, Dana metalaca, održao svečanu sjednicu Odbora.

Prije svečane sjednice članovi Odbora Sindikata metalaca razmatrali su analizu aktivnosti u vezi s realizacijom zaključaka Parlamenta Federacije BiH usvojenih u aprilu i junu ove godine, a koji se odnose na poboljšanje stanja u metalskoj, elektro i namjenskoj industriji, usaglašenih između Vlade FBiH i Sindikata metalaca BiH.

Predsjednik Sindikata Ismet Bajramović izjavio je Feni da će Sindikat istrajati u realizaciji tih zaključaka uvažavajući u svojim aktivnostima demokratske i principe djelovanja evropskih sindikata. Podsjetio je da je najveći problem i trenutačni prioritet uvezivanje radnoga staža, posebno radnicima koji su ispunili uvjet za odlazak u penziju, ali to pravo ne mogu ostvariti bez uplate doprinosa za penzijsko i zdravstveno osiguranje.

Svečanoj sjednici Odbora Sindikata metalaca BiH prisustvovali su i predstavnici granskih sindikata s predsjednikom Saveza samostalnih sindikata BiH Edhemom Biberom na čelu.