biznis
0

Merkel: Ekonomska kriza nas čeka i naredne godine

Anadolija
Angela Markel
Angela Markel
Evropsku uniju (EU) i eurozonu i naredne godine čeka ekonomska kriza, koja definitivno još uvijek nije prošla, poručila je njemačka kancelarka Angela Merkel u svojoj novogoišnjoj poruci građanima, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Kako bi se kontrolisala finansijska tržišta, potrebno je uraditi još puno toga na međunarodnom planu, istakla je Merkel, napominjući kako apsolutni svi moraju izvući pokuku iz krize koja se dogodilaa 2008. godine.

"Ekonomsko okruženje neće biti lako naredne godine, naprotiv biće teško. Ali to ne treba da nas obeshrabri, naprotiv treba da nas potakne", rekla je Merkel, te pozvala na efikasniju borbu sa lošom ekonomskom situacijom.

Merkel je istakla kako u Njemačkoj žive hrabri ljudi koje vole pomagati, te pohvalila napore za očuvanje zaposlenosti između komšija, porodica, bližnjih, sindikata i kompanija. Ona je podsjetila da je ove godine stopa nezaposlenosti bila najniža, a stopa zaposlenosti najviša od kako su se dvije Njemačke ujedinile.

"Za našu državu istraživanje znači zaposlenost. Ukoliko uspijemo napraviti ono što drugi nisu, očuvaćemo blagostanje i nastavićemo u pravom smjeru", kazala je Merkel, komentarišući nedovoljna ulaganja Federalne vlade u obrazovanje i istraživanje.

Njemačka kancelarka podsjetila je da će se 2013. godine obilježiti 50. godišnjica brojnih događaja, poput 50 godina kako se za Novu godinu prikazao film "Dinner for One" sniman u Hamburgu, 50 godina kako je odigrana prva utakmica Njemačke prve fudbalske lige (Bundesliga), te godišnjica prikazivanja PAL sistema koji je predstavio njemački inženjer Walter Bruch.