biznis
0

Mercator u 2011. postaje laka meta za preuzimanje?

FENA
Pivovarna Laško bi već u januaru mogla započeti s prodajom 24-postotnog udjela u najvećem slovenskom trgovačkom lancu Mercatoru jer banke koje su vjerovnici i vlasnici pivarske grupacije navodno više nemaju razumijevanja za njezine finansijske poteškoće.

Finansijske obaveze Pivovarne Laško krajem juna su dostigle 449 miliona eura, od čega se na kratkoročne odnosi čak 330 miliona, piše portal Dnevnik.si te ističe da navedena kompanija nije do sada uspjela prodati udio ni u jednoj većoj slovenskoj firmi.

Zbog toga, Uprava Pivovarne pokušat će od banaka, na čelu s Novom Ljubljanskom bankom, osigurati novi zajam, ali ako ne budu uspjeli morat će krenuti s prodajom dionica Mercatora. Kako svoje udjele u trgovačkom lancu prodaju i slovenski zajmodavci moglo bi dogoditi da Mercator u sljedećoj godini postane laka meta preuzimanja, navodi slovenski portal.

NLB već vodi pregovore o prodaji svog 10-postotnog udjela u Mercatoru s fondom Mid Europa Partners, a svoje će udjele (ukupno 14,8 posto) u istoj kompaniji prodati i banke UniCredit, Banka Koper, Abanka i Hypo banka.

U Pivovarni Laško se nadaju da će uskoro završiti prodaju udjela u izdavačkoj kući Delo i Fructalu, kako bi na taj način znatno smanjili zaduženost i više ulagali u svoje osnovno poslovanje.