biznis
0

Memorandum o razumijevanju institucija BiH i Turske

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Predstavnici Agencije za bankarsku regulativu i superviziju Republike Turske, Centralne banke BiH (CBBiH) i entitetskih agencija za bankarstvo u Bosni i Hercegovini potpisali su danas u Sarajevu Memorandum o razumijevanju i saradnji u oblasti nadzora nad poslovanjem banaka.

Potpisivanjem ovog memoranduma o razumijevanju Agencija za bankarsku regulativu i superviziju Turske, s jedne, i Centralna banka BiH i agencije za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, s druge strane, izražavaju spremnost da sarađuju u oblasti supervizije finansijskih institucija koje posluju na teritoriji Turske i Bosne i Hercegovine.

Predmet Memoranduma o razumijevaju je saradnja potpisnika u oblasti supervizije prekograničnih ispostava finansijskih institucija, čije se sjedište nalazi u Turskoj, odnosno u BiH, s ciljem vršenja efikasne konsolidirane supervizije finansijskih institucija koje posluju izvan zemalja u kojima se nalaze njihova sjedišta.

Potpisnice Memoranduma će nastojati da sarađuju u rutinskim supervizorskim procedurama te da omoguće blagovremeno obavještavanje i dostavljanje relevantnih informacija u pogledu značajnih supervizorskih pitanja vezano za prekogranične ispostave.

Razmjena informacija podrazumijeva kontakte u toku procesa izdavanja ovlaštenja i licenciranja, prilikom supervizije tekućih aktivnosti spomenutih prekograničnih ispostava, otvaranja novih filijala, kada se javi promjena u vlasništvu koje je predmetom izdavanja odobrenja od relevantne nadležne institucije i u slučaju povlačenja dozvole.

Saradnja između potpisnica Memoranduma sadrži razmjenu pisanih informacija, održavanje redovnih sastanaka, omogućavanje zaposlenima jedne potpisnice Memoranduma da obavljaju on-site kontrole na teritoriji druge potpisnice Memoranduma u svrhu razmjene informacija o metodama supervizije. Saradnja podrazumijeva i dogovaranje neformalnih posjeta.

Memorandum o razumijevanju stupa na snagu danom potpisivanja.

Memorandum o razumijevanju na polju bankarske supervizije nadležne bh. instutucije do sada su potpisale s tijelima za bankarsku superviziju Slovenije i Hrvatske, te multilateralni memorandum s tijelima nadležnim za superviziju u zemljama jugoistočne Evrope (Albanija, Bugarska, Kipar, Makedonija, Grčka, Crna Gora, Rumunija i Srbija).