biznis
0

Meksiko posjeduje rezerve nafte za samo devet godina

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Meksiko raspolaže dokazanim rezervama nafte za samo devet godina eksploatacije, ali će ovaj energent uspjeti da izvozi u periodu od svega pet godina, izjavio je na savjetovanju ministara finansija američkih država i karipske regije, u meksičkom ljetovalištu Kankun, izvršni direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominik Štros-Kan.

On smatra da bi ta latinoamerička zemlja trebalo da investira pozamašna sredstva u istraživanje podvodnih nalazišta u Meksičkom zalivu, kako bi povećala eksploataciju i izvoz nafte, prenio je Itar Tas.

Štros - Kan je rekao, ukazujući na izuzetan značaj nafte za meksičku privredu, da je vlada te zemlje odlično upoznata sa stvarnom situacijom u domaćoj energetici i da je nastupilo vrijeme za reforme u tom sektoru.

Meksička vlada mora da odluči da li će reforme realizovati sa državnim ili privatnim investicijama, rekao je čelnik MMF -a.

U Meksiku se, inače, već nekoliko sedmica vodi javna rasprava o energetskoj reformi koju je predložio šef države Felipe Kalderon.

Parlamentarna opozicija je kritikovala Kalderonov prijedlog energetske reforme, u kome se predviđa da državna petrohemijska kompanija "PeMex" dobije veću samostalnost i ovlaštenja prilikom sklapanja ugovora sa investitorima, prenosi Tanjug.

Štros Kan je na skupu u Kankunu skrenuo pažnju i na drastičan skok svjetskih cijena hrane, upozorivši da će zbog toga latinoameričke zemlje, uključujući i Meksiko, imati problema sa tekućim plaćanjima, zbog čega će se najvjerovatnije obratiti MMF - u za finansijsku pomoć.