biznis
0

Meggle kupio "Mlekaru Mladost" iz Kragujevca

FENA
Jedan od najvećih proizvođača mlijeka i mliječnih proizvoda MEGGLE Eastern Europe Ltd proširio je svoje poslovanje u Srbiji kupovinom "Mlekare Mladost d.o.o." iz Kragujevca.

Ugovor o kupoprodaji potpisan je 17. decembra u prostorijama KPMG d.o.o. u Beogradu. Prodavatelja su zastupali Dragan Jankov i Milan Stanić, vlasnici firme SILBO, dok su kupca zastupali Christian Sedlatschek - financijski direktor MEGGLE AG, Ludvig Meltl - voditelj odjela akvizicija MEGGLE Eastern Europe Ltd i Marjan Vučak - direktor Regije Adria i predsjednik uprave MEGGLE Hrvatska d.o.o.

Kragujevačka "Mlekara Mladost" osnovana je 1954. te je prvobitno bila u društvenom vlasništvu. Mljekaru je privatiziralo 2004. društvo SILBO, jedno od najuspješnijih distributera u Srbiji koje je ujedno već niz godina poslovni partner Društva MEGGLE.

"Mlekara Mladost d.o.o." danas ima više od 110 zaposlenih i kapacitet od 80 hiljada litara mlijeka dnevno. Grupa MEGGLE ima tradiciju proizvodnje mlijeka više od 120 godina te je u vlasništvu treće generacije obitelji MEGGLE – Josefa Antona Meggle.

Osnovana daleke 1887. kao mala sirana MEGGLE je danas preduzeće s više od 40 podružnica širom svijeta, više od 700 miliona eura godišnjeg prometa i oko 2.000 zaposlenih.

MEGGLE Eastern Europe GmbH započeo je s aktivnostima u jugoistočnoj Evropi prije više od 20 godina. Zasebna poslovna jedinica pod nazivom MEGGLE Eastern Europe GmbH je osnovana još 2001. i sastoji se od četiri proizvodne lokacije, osam vlastitih prodajnih predstavništava kao i više distributera, saopćeno je iz MEGGLE-a.