biznis
0

Medvedev optužio SAD da je uzrok svjetske financijske krize

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev optužio je u govoru koji je u subotu održao povodom otvaranja 12. Ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu Sjedinjene Američke Države da su uzrok svjetske financijske krize.

"Činjenica da uloga SAD-a u svjetskom ekonomskom sistemu ne odgovara njegovim realnim kapacitetima je jedan od glavnih uzroka aktuelne krize", izjavio je Medvedev pred hiljadama ruskih i stranih poslovnih ljudi koji su se okupili na Forumu u subotu i nedjelju.

"To pokazuje da je neophodna reforma" međunarodnih financijskih institucija, kazao je on i predložio da se od ove godine organizira u Rusiji međunarodna konferencija posvećena financijskim pitanjima, koja bi, zatim, mogla da postane redovan skup.

"Rusija je svjetski akter koji je svjestan svoje odgovornosti za sudbinu svijeta. Želimo da učestvujemo u stvaranju pravila igre, ne zbog imperijalnih ambicija, nego zato što smo svjesni svoje odgovornosti i što posjedujemo resurse", naglasio je Medvedev.

"Nastavljajući s kritikom američke hegemonije, on je kritizirao "iluziju da jedna zemlja, čak i najmoćnija na svijetu, može da igra ulogu globalne vlade".

On je, osim toga, osudio pokušaje popuštanja "ekonomskom egoizmu" i "ekonomskom nacionalizmu" zbog posljedica ove krize. "Ne mislim da je u periodu aktuelne krize to najbolji izbor", dodao je Medvedev potvrdivši da Rusija neće izabrati taj put.

Govorio je i o krizi hrane. "Spremni smo na konstruktivnu saradnju kako bi se prevladala kriza hrane", kazao je on.