Rusija
0

Medvedev izjavom oborio vrijednost dolara

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednik Rusije Dmitrji Medvedev izjavio je u utorak da je svijetu potrebna nova rezervna valuta. Ova izjava ruskog predsjednika da treba poraditi na stvaranju nove globalne rezervne valute naškodila je u utorak dolaru, koji je oslabio prema većini drugih jakih takmaca, kao i korpi od šest drugih snažnih valuta.

Dolar je na najvećoj evropskoj deviznoj berzi u Londonu vrijedio nešto više od 1,39 za euro, ili 0,8 posto ispod zaključnog nivoa u ponedjeljak Indeks dolara prema korpi šest drugih snažnih valuta opao je blizu jedan posto, dok se "amerikanac" istovremeno razmjenjivao po kursu od 96,95 jena, što je pad od 0,9 posto u odnosu na prethodni dan.

Euro je neznatno oslabio prema dalekoistočnom konkurentu i u Londonu je mjenjan za 134,81 jen.

Današnje napredovanje eura prema dolaru i još nekim jačim valutama u tržišnim krugovima se uglavnom pripisuje povoljnom izvještaju njemačkog instituta ZEW, koji je saopćio da je junski indeks ekonomske klime u najmoćnijoj evropskoj privredi uvećan, osmi mjesec uzastopno, prenose agencije.

Investitori su, kad je riječ o njihovom odnosu prema dolaru, najviše bili zbunjeni kontradiktornim porukama koje u posljednje vrijeme, kad je riječ o položaju te valute, šalju ruski zvaničnici. Ruski vice-premijer i ministar finansija Aleksej Kudrin je krajem prošle nedjelje rekao da Moskva ne dovodi u pitanje sadašnji status dolara kao rezervne svjetske valute.

Medvedev je, međutim, na skupu Šangajske organizacije za saradnju, u utorak direktno ukazao na namjeru Moskve da radi na stvaranju nove globalne rezervne valute, što je na deviznim berzama dovelo do konfuzije i trenutnog obaranja kursa dolara.

On je na samitu četiri vodeće države u razvoju, grupe BRIC, u Jekaterinburgu, rekao da je stvaranje nove rezervne valute, kao dodatka dolaru, neophodno za stablizaciju svjetskih finansija.

Ruski predsjednik je i ranije predlagao rezervnu valutu što je ideja koja odražava kako napor Kremlja za većim međunarodnim uticajem na finansije tako i zabrinutost koju dijele i druge zemlje da sve veći budžetski deficit SAD-a može da podstakne inflaciju i oslabi dolar.

Vodeći ekonomski savjetnik ruske vlade, Arkadij Dvorković je rekao da će Rusija dio svojih deviznih rezervi možda uložiti u hartije od vrijednosti Brazila, Kine i Indije. Rusija bi to mogla da uradi ako tri države odgovore uzvratnim ulaganjima. Brazil, Rusija, Indija i Kina su članice grupe BRIC vodećih država u brzom razvoju.

Dvorković je novinarima pred početak samit grupe rekao da bi takav potez moga da bude dio napora u diversifikaciji finansijskih instrumenata. On je takođe predložio da rublja, juan i zlato budu dio izmjenjenje korpe valuta koja će određivati vrijednost specijalnih prava vučenja Međunarodnog monetarnog fonda.