Od 31. marta do 4. aprila
0

Međunarodni sajam gospodarstva 'Mostar 2009.'

FENA
Dvanaesti međunarodni sajam gospodarstva "Mostar 2009." održat će se od 31. marta do 4. aprila na prostoru Slobodne zone Hercegovina, a ovogodišnja zemlja partner je Republika Hrvatska, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare kompanije Mostarski sajam.

Direktorica tvrtke Mostarski sajam Dalfina Bošnjak istakla je kako se na ovogodišnjem sajmu očekuje isti broj izlagača kao i prošle godine te da će se na njemu predstaviti gospodarstvenici iz gotovo svih grana industrije, preko bankarskih i osiguravajućih kuća do svijeta računala, telekomunikacija, turizma i dr.

Ona je navela kako će opću sajamsku manifestaciju po sedmi put pratiti podsajamska manifestacija "Vino i vinogradarska oprema", po četvrti put Sajam knjige i izdavaštva, a od ove godine i Sajam turizma.

"U nastojanjima da Mostarski sajam učinimo kvalitetnijim i sadržajnijim, odlučili smo pokrenuti i ovu podsajamsku manifestaciju. Nadamo se da će ovaj pilot projekt zaživjeti te da će postati tradicionalnom podsajamskom manifestacijom koja će promovirati turističke potencijale Hercegovine, ali i BiH u cjelini", kazala je Bošnjak.

Govoreći o zemlji partneru, direktorica Mostarskog sajma je istaknula da Hrvatska najznačajniji vanjskotrgovinski partner BiH, te da u ukupnom uvozu u BiH sudjeluje s 22 posto.

"Gospodarski subjekti tradicionalno su među najzastupljenijim izlagačima i ovo partnerstvo predstavlja još jednu krunu dobre gospodarske saradnje između BiH i Hrvatske", kazala je Bošnjak.

Hrvatski veleposlanik u Bosni i Hercegovini Tonči Staničić složio se da je gospodarska saradnja između dvije zemlje dobra, izrazivši nadu da će se nastaviti trend smanjivanja debalansa BiH u vanjskotrgovinskoj razmjeni između dvije zemlje.

"Hrvatska želi da BiH ima razvijeno gospodarstvo i želi biti most BiH ka Europskoj uniji", kazao je veleposlanik Staničić, najavivši da će otvaranju ovogodišnjeg sajma u Mostaru nazočiti i hrvatski premijer Ivo Sanader.

Direktor Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanske županije Andrija Krešić na konferenciji za novinare govorio je detaljnije o održavanju nove podsajamske manifestacije "Međunarodni dani turizma – Sajam turizma Mostar 2009". Istaknuo je da je cilj da se tom manifestacijom na jednom mjestu okupe sudionici turističke industrije, kako bi se omogućilo sklapanje novih poslovnih aranžmana i bolje pozicioniranje turizma kao gospodarske grane u ukupnom razvitku BiH.

Za vrijeme održavanja ove manifestacije održat će i niz promotivnih, stručnih i edukativnih aktivnosti koje će ponuditi više informacija o turističkoj ponudi i turističkim proizvodima koji su tipični prvenstveno za turističku ponudu regije Hercegovine, kazao je Krešić.

Inače, tvrtka Mostarki sajam podsajamsku manifestaciju "Međunarodni dani turizma – Sajam turizma Mostar 2009." organizira u saradnji s turističkim zajednicama HNŽ-a i ZHŽ-a, Razvojnom regionalnom agencijom REDAH i Federalnim ministarstvom turizma i zaštite okoliša.