biznis
206

Međunarodni aerodrom Sarajevo ispratio 800.000. putnicu

Piše: I. P.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Međunarodi aerodrom Sarajevo zabiljezio je danas 800.000. ovogodišnju putnicu, što predstavlja rekord najvećeg aerodroma u Bosni i Hercegovini.

Riječ je o rastu broja putnika od 6,72 posto u odnosu na isti period tokom 2015. godine, dok će rast za svih 12 mjeseci najvjerovatnije iznositi 7 posto.

Sretna putnica je Gordana Aničić iz Mostara koja je prilikom prihvatanja priznanice i poklona od dvije besplatne avionske karte Air Srbije i bona od 200 KM kazala kako je riječ o prvom osvajanju neke nagrade u životu.

Aničić je putnica na letu Sarajevo - Beograd na liniji aviokompanije Air Serbia, a njena konačna destinacija je Prag.

Aerodrom u Sarajevu ove je godine zabilježio još dva rekorda. U julu je zabilježen 109.141 putnik, odnosno rast od 22,2 posto u odnosu na juli 2015. godine, a u augustu je zabilježen najveći broj putnika u jednom mjesecu - 118.350.

Direktor Međunarodog aerodroma Sarajevo Armin Kajmaković istakao je da uz rast broja putnika dolazi i obaveza povećanja kapaciteta u vidu proširenja terminala i parkinga, što je planirano za naredni period.

"Ovo je značajan rekord za sarajevski aerodrom. Sve naše prognoze i očekivanja su se ostvarili", kazao je između ostalog Kajmaković.

Što se tiče uvođenja novih linija, Međunarodi aerodrom Sarajevo početkom naredne godine očekuje uspostavljanje linije Sarajevo - Budimpešta (Wizz Air) i Sarajevo - Doha (Qatar Airways).