biznis
0

Međunarodna agencija za energiju traži od OPEC-a veću proizvodnju

FENA
Međunarodna agencija za energiju (IEA) prognozirala je kako će potražnja za naftom i dalje ostati visoka uprkos posljednjim poremećajima na finansijskim tržištima, te da bi Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) trebala povećati svoju proizvodnju kako bi se ublažio pritisak na cijene nafte, javljaju agencije.

Čelnik IEA Claude Mandil upozorio je da će ciljana razina cijena nafte OPEC-a od oko 70 dolara po barelu najteže pogoditi najsiromašnije zemlje.

William Ramsay, zamjenik glavnog direktora IEA, također se dotakao visoke cijene barela nafte od 70 dolara, nazvavši ih "previsokima", te da predstavljaju prijetnju svjetskoj ekonomiji.

Komentari koje je za Financial Times dao Ramsay uslijedili su nakon što je glavni tajnik OPEC-a Abdalla el-Badri najavio da nije vjerojatno očekivati kako će na sastanku ministara zakazanom za 11. septembar u Beču organizacija povećati svoje proizvodne kvote.

"Od sada rafinerije moraju jače raditi kako bi udovoljile zimskoj potražnji te stoga trebamo više sirove nafte, no, nažalost, signali iz OPEC-a ne daju nam previše nade za to", izjavio je direktor IEA Calude Mandil.

Direktor IEA je u intervjuu za Arab Oil and Gas izjavio kako je tržište očigledno svjesno da je OPEC odredio novu implicitnu ciljanu cijenu ili cjenovni raspon od oko 70 dolara po barelu, koju će taj kartel na sve načine nastojati obraniti.

"Žalim zbog toga, jer je to čimbenik koji ima potencijal pritiska na svjetski ekonomski rast i koji predstavlja izrazito težak teret za najsiromašnije ljude i najsiromašnije zemlje", rekao je Mandil, procijenivši da bi zalihe nafte trebale nastaviti rasti paralelno s rastom potrošnje u prosjeku oko dva posto godišnje.