biznis
2

Među novim destinacijama Air Srbije i Banja Luka

SRNA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Nova srpska aviokompanija Air Serbia, koju osnivaju Vlada Srbije i emiratski Etihad, među novim destinacijama imat će i letove za Banju Luku.

Među prvim novim destinacijama koje će uvesti Air Serbia ubrajaju se četiri sedmična leta između Beograda i Abu Dabija, a nove destinacije uključuju i letove za Bejrut, Bukurešt, Budimpeštu, Kairo, Kijev, Ljubljanu, Prag, Sofiju, Varnu i Varšavu.

Letovi Air Srbije počet će da saobraćaju u oktobru ove godine i prerast će u dnevne letove čim nova flota bude u stanju da podrži predviđeno povećanje broja putnika i frekvencija, navedeno je u zajedničkom saopštenju Air Srbije i Etihada.

Za generalnog direktora aviokompanije Air Serbia postavljen je Dane Kondić, koji ima australijsko i srbijansko državljanstvo, govori srpski jezik i predvodit će kompaniju nakon kompletiranja regulatornih potvrda. Kondić je Australijanac, a kako Srna saznaje, njegovi roditelji su porijeklom sa teritorije BiH, između Prijedora i Bosanske Dubice.

Planirana unapređenja obuhvataju i proširenje saobraćajne mreže, saradnju sa Etihad Airwaysom i Air Berlinom, uz 12 novih destinacija za Air Srbiju u Africi, Evropi i na Bliskom istoku koje će biti dodate sadašnjoj mreži od 33 grada gdje je dosadašnja srbijanska aviokompanija Jat već imala redovne letove. Novi avion tipa A319 nosit će oznake Air Srbije, a njegova putnička kabina bit će uređena prema savremenim standardima koji do sada nisu viđeni na letovima iz Beograda.

Sadašnja flota Jat Airwaysa od deset aviona Boeing 737-300 bit će povučena iz redovnog saobraćaja i u kratkom roku zamijenjena iznajmljenim uskotrupnim avionima. Dugoročnim planom predviđeno je da Air Serbia nabavi deset novih uskotrupnih aviona.

Vlada Srbije i emiratska aviokompanija Etihad potpisali su jučer sporazum o strateškoj saradnji, kojim se osniva nova srpska nacionalna aviokompanija Air Serbia umjesto dosadašnjeg Jata. Na repu aviona Air Srbije bit će obostrano postavljeni nacionalni grb i boje zastave Srbije.