Zahtjev eksperata za zdravlje
0

McDonald's pod pritiskom da "penzioniše" klauna Ronalda

Sarajevo-x.com
Više od 550 organizacija i eksperata za zdravlje su uputili zajedničko pismo kompaniji McDonald's tražeći da prestane reklamama za svoj Happy Meal utjecati na djecu, te da 'penzioniše" svoju maskotu Ronalda McDonalda.

U pismu se navodi da reklamiranje više ne može biti ignorisano kao faktor koji značajno doprinosi lošijem zdravlju ljudi.

"Veoma smo odgovorni kada se radi o raklamiranju naših proizvoda, a komunikaciju sa djecom shvatamo veoma ozbiljno. Jasno nam je koliko je važno zdravlje djece i njihova ishrana, te smo uvijek spremni na dijalog i rješenje. Serviramo kvalitetnu hranu, a u ponudi naših Happy Mealova imamo različite porcije za djecu", navodi se u saopštenju lanca restorana brze hrane McDonald's.

Kampanju je pokrenula neprofitna organizacija Corporate Accountability International, koja se također bori sa proizvođačima duhana i pića poput Coca-Cola Co. i PepsiCo Inc. zbog štetnog utjecaja plastičnih flaša na okoliš.

U pismu davatelja zdravstvenih usluga se traži da McDonald's prestane reklamirati hranu bogatu sa soli, masti, šećerom i kalorijama koristeći se maskotom Ronalda McDonalda i igračkama unutar Happy Meala.