Bez interesa za bh. tržište
0

McDonald's otpisao Sarajevo?

Sarajevo-x.com
U glavnom gradu Bosne i Hercegovine u skorije vrijeme neće biti otvoren restoran brze hrane McDonald's jer, kako su nam potvrdili u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, ova kompanija nikada nije poslala zahtjev da im se odobri poslovanje na našem tržištu.

Predstavnici ministarstva za Sarajevo-x.com su istakli da se ne protive otvaranju planetarno popularnog lanca restorana, no "oni s druge strane" do sada nisu pokazali interes da otvore objekat na teritoriji naše zemlje.

Razlog zašto je američki lanac restorana prepoznatljiv širom svijeta zaobišao našu zemlju prvi put je spomenut Globalnom izvještaju Transparency Internationala iz 2005. godine, u kojem se navodi da zbog velike stope nezaposlenosti i sive ekonomije, poznate firme kao što je McDonald's ne žele poslovati na našem tržištu. U izvještaju se također navelo da korupcija predstavlja veliki problem koji odbija strane investitore.

Prvi McDonald's restoran otvorila su braća Richard i Morris McDonald 1948. godine u San Bernadinu, u SAD-u. Oni su u svom restoranu počeli primjenjivati koncept takozvane 'brze hrane' koju čine brza usluga i niske cijene. McDonald's trenutno ima više od 30.000 restorana u 119 zemalja u kojima se dnevno posluži preko 50 miliona gostiju.

Jedine zemlje u Evropi koje nemaju McDonald's restorane su Albanija, Armenija, Vatikan i Bosna i Hercegovina.