Drvar
0

Materijalna šteta u Finvestu preko 12 miliona KM

FENA
Predsjednik Nadzornog odbora pilane "Finvest" u Drvaru Mirko Radić kazao je da je materijalna šteta koju je prouzročio veliki požar u toj pilani procijenjena na više od 12 miliona KM.

Radić je kazao da je to znatno više od njihovih predviđanja te da je imovina Finvesta osigurana kod Croatia-osiguranja u Hrvatskoj, ali kako je riječ o višemilionskoj šteti postoji reosiguranje kod londonskog Loyda.

Po njegovim riječima, tako će zbog umanjenja procijenjene amortizacije u požaru uništenih osnovnih sredstava Finvestu na ime naknade štete biti isplaćeno samo oko dva miliona KM.

"Stručni timovi iz Sarajeva, Mostara i Banja Luke napravit će konačno izvješće o uzrocima požara koji je izbio, kako se pretpostavlja, zbog kvara na električnim instalacijama", kazao je Radić.

"Finvest" je već nabavio jednu novu gatersku liniju, a u toku je nabavka još jedne i radit će u dvije smjene te zapošljavati više oko 30 radnika. Uništenu liniju 'kvatro' u ovom trenutku poduzeće nije u mogućnosti nabaviti zbog visoke cijene i dugotrajne procedure nabavke", kazao je Radić .

Po njegovim riječima, da bi "Finvest" ostvario ovogodišnji plan proizvodnje s najmanje 90 posto potreban je rad u dvije smjene, kao što je to slučaj u pilani ovog poduzeća u Glamoču, gdje već mjesec dana radi većina uposlenih radnika pilane iz Drvara.