biznis
0

Mašinovođe ŽRS traže hitne korake i okončanje agonije

SRNA
Mašinovođe Republike Srpske zatražili su od naležnih da hitno preduzmu odgovarajuće korake da bi se agonija u Željeznicama RS privela kraju kako "zaštitu svojih prava ne bi morali iskazivati na drugim mjestima i na druge načine".

Oni ostaju pri tvrdnji da se ne protive objektivnom utvrđivanju odgovornost za nastalu situaciju i da su spremni za rad i trenutno pokretanje vozova kako su obećali predsjedniku Republike Srpske bez dodatnih uslova.

U saopštenju mašinovođe ističu da vozove uglavnom voze "neobučene mašinovođe i pomoćnici, neodgovarajuće zdravstvene sposobnosti sa nedovoljnim odmorom između smjena".

Mašinovođe ukazuju da nije tačno da se njihove plate kreću od 1.000, 1.500, 2.335 maraka, navodeći da je prosječna plata oko 780 maraka.

Uprava Željeznica Republike Srpske juče je saopštila da još ostavlja mogućnost mašinovođama "koji odbijaju da rade", nakon što su zaustavili saobraćaj 10. oktobra, da se vrate na posao. U saopštenju je navedeno da očekuju dolazak prve grupe mašinovođa iz Srbije, "koji će svakako doprinijeti povećanju broja teretnih vozova koji saobraćaju, a samim tim i ispunjavanje obaveza prema komintentima i kompletnoj privredi RS". 

Radna grupa za sačinjavanje prijedloga rješenja za uspostavljanje potpunog željezničkog saobraćaja uradila je informaciju o stanju u Željeznicama Republike Srpske (ŽRS) i uputila je Vladi RS, koja će je razmatrati na narednoj sjednici, zakazanoj za četvrtak, 24. novembar.

Premijer RS Aleksandar Džombić istakao je da je najbitnije da se uspostavi željeznički saobraćaj i da prioritet bude transport robe kako se ne bi zaustavila proizvodnja u pojedinim kompanijama u RS i nanijela još veća šteta.