Uprava nije ispunila obaveze
0

Mašinovođe zabrinute za sudbinu ŽRS-a

FENA
Mašinovođe Željeznica Republike Srpske ponovo su optužile upravu da nije ispunila obaveze na koje se obavezala, nakon što je prekinut štrajk koji je obilježio kraj prošle godine u tom javnom preduzeću.

Dogovor da mašinovođe prekinu višednevnu obustavu rada postignut je početkom novembra 2011., uz arbitražu predsjednika RS-a Milorada Dodika.

Međutim, u današnjem saopćenju ponovo optužuju rukovodstvo Željeznica RS da nije ispoštovalo nijednu obavezu, pa ni obeštećenje mašinovođama po osnovu isplate kilometar sata, što je i bio povod za obustavu rada u oktobru i novembru prošle godine.

"Umjesto toga direktor Dragan Savanović i njegov menadžment nastavili su s mjerama disciplinovanja mašinovođa izricanjem kazni", tvrde mašinovođe.

Ponovo primaju i umanjenje plaće, koje su za oktobar i novembar obračunate i isplaćene s, kako navode, umanjenjem od 50 do 90 posto, a od obećanog obeštećenja za izrečene kazne nije bilo ništa, kao što ništa nije bilo ni od obećanja da se nastave razgovori s predsjednikom Vlade i resornim ministrom.

I oni izražavaju zabrinutost za budućnost Željeznica RS i zaposlenih u ovom javnom preduzeću.

Naime, Željeznice RS prošlu godinu završile su s novih 18,5 miliona maraka gubitka i kada se taj iznos pridoda akumuliranom "minusu" od čak 166,5 miliona ukupni gubitak iznosi više od 185,1 milion maraka.

Zabrinjavajuća je činjenica da je ukupni kapital te kompanije 206,9 miliona maraka.

U tom javnom preduzeću na kraju 2011. bilo je zaposleno 3.559 radnika i taj broj je povećan u odnosu na raniju godinu, iako je uprava tvrdila da će preduzeti mjere reorganizacije i sistematizacije, budući da je "višak" oko 1.000 radnika u Željeznicama RS.

Samo na plaće lani su imali troškove od 59,3 miliona KM, navodi se u finansijskom izvještaju za 2011.

Međutim, menadžment preduzeća ima čak 26 miliona obaveza koje nije bilo izmirilo po osnovu zarada i naknada.

Ovo preduzeće ima više kreditnih obaveza, ali i nenaplaćenih potraživanja.

Dugoročni kredit Željeznica iznosi čak 142,4 miliona maraka.