biznis
0

Mark Zuckerberg udvostručio bogatstvo za godinu dana

Klix.ba
Mark Zuckerberg (Foto: AFP)
Mark Zuckerberg (Foto: AFP)
Bizinis magazin Forbes objavio je listu 400 najbogatijih ljudi u svijetu tehnologije u SAD-u. Najveći napredak napravio je generalni direktor i vlasnik Facebooka Mark Zuckerberg.

Nakon što je njegova kompanija u maju 2012. godine s vrijednosti od 9,4 milijarde američkih dolara spala na 8,1 milijardu, u ovoj godini Zuckerberg je uspio i više nego udvostručiti svoju neto dobit. Vlasnik Facebooka sada je "težak" 19 milijardi američkih dolara i našao se na šestom mjestu Forbesove liste najbogatijih Amerikanaca u svijetu tehnologije.

Bill Gates ostao je kralj tehnologije i na tronu je sa 72 milijarde dolara. On je najbogatiji Amerikanac od 1994. godine, a otkako je svom bogatstvu dodao novih šest milijardi proglašen je i najbogatijim čovjekom na svijetu. S trona je uklonio vlasnika meksičkog telekoma mogula Carlosa Slima.

Na drugom mjestu Forbesove liste je Larry Ellison, dok je generlani direktor Amazona Jeff Bezos zahvaljujući novih četiri milijarde dolara na trećem mjestu.

Googleova vrijednost je skočila u posljednjih godinu dana za 28 posto što je bilo dovoljno da Larry Page i Sergey Brin dođu do petog mjesta liste.

Steve Ballmer koji vrijedi 18 milijardi dolara, došao je na sedmo mjesto nakon što je generalni direktor Redmond odlučio ostupiti s te funkcije. Vrijednost dionica skočila je za sedam posto.

Prošle godine jedina žena u Top Tech 10 bila je Laurene Powell Jobs koja je ove godine izgubila svoje mjesto uprkos zarađenih 700 miliona dolara. Udovicu Seteva Jobsa zamijenio je Charles Ergen, direktor Dish Networka koji je za godinu dana postao bogatiji za 8,5 milijardi dolara. Vrijednost dionica Dish Networka skočila je za 40 posto u posljednjih 12 mjeseci.