Financial Times
0

Manjak struje na Balkanu

FENA
Financial Times danas piše o manjku struje na jugoistoku Evrope i predviđa da će takvo stanje u regionu potrajati još nekoliko godina.

Mađarske kompanije se žale na visoke cijene električne energije, u Albaniji i na Kosovu restrikcije su česte, a u Makedoniji povremene.

Financial Times piše i da je EU primorala Bugarsku da zatvori dijelove nuklearke Kozloduj koji nisu zadovoljavali ekološke standarde.

Zemlje regiona i EU su potpisale ugovor koji predviđa da u slučaju nestašica jedna strana isporučuje struju drugoj, ali u praksi njegovu realizaciju ometaju i pravne prepreke i slaba povezanost između sistema za distribuciju u pojedinim zemljama, piše Financial Times.

Vlade u regionu reformiraju sektor energetike nastojeći da privuku investicije. U Mađarskoj Rumuniji i Bugarskoj se ili već grade ili pripremaju velike nove elektrane.

Problem je, međutim, u tome što će ti pogoni početi da proizvode struju tek poslije 2011. godine, a do tada će region "patiti" od manjka struje, predviđa Financial Times.