SAD
0

Manjak medicinskih sestara ugrožava reformu zdravstva

FENA
Kvalitet zdravstvene zaštite u američkim bolnicama ugrožen je zbog stalnog nedostatka srednjeg medicinskog osoblja, prenosi u nedjelju agencija Reuters upozorenje stručnjaka. Agencija podsjeća da je američki predsjednik Barack Obama, predstavljajući prijedlog reforme sistema zdravstvene zaštite, na forumu održanom u Bijeloj kući u četvrtak skrenuo pažnju na upozoravajući podatak da će Americi biti potrebne obučene medicinske sestre iz inozemstva jer bolnice imaju dosta nepopunjenih radnih mjesta.

Predstavnik demokrata Louis Capps ocijenio je da se zdravstveni sistem neće moći unaprijediti dok se ne riješi manjak medicinskih sestara, jer "one čine okosnicu zdravstvene njege".

Procjenjuje se da je u američkim bolnicama nepopunjeno 116.000 radnih mjesta za srednje medicinsko osoblje, dok u staračkim domovima nedostaje oko 100.000 radnika.

Robert Rossiter iz Udruženja koledža za medicinske sestre izjavio je da "manji broj medicinskih sestara i tehničara nije posljedica nedostatka interesiranja za taj poziv. Usko grlo je u školama, jer nemaju dovoljno uvjeta i stručnih predavača".

Koledži za medicinske sestre nisu mogli izaći u susret sve većem zanimanju i potrebama a neki od političara u SAD-u okrivljuju saveznu vladu da nije pružala dovoljnu pomoć tim školama, ističe Reuters.

Tokom 2008. gotovo 50.000 potencijalnih kandidata koji su imali uvjete da se upišu u škole ove struke bilo je odbijeno iz tih razloga, tvrde u Američkom udruženja koledža za medicinske sestre.