Kuching
0

Malezijski i bosanski biznismeni na poslovnom forumu

FENA
U malezijskoj saveznoj državi Sarawak, u gradu Kuchingu u ponedjeljak je počeo trodnevni Malezijsko-bosanski poslovni forum koji je okupio privrednike, predstavnike državnih i obrazovnih institucija te predstavnike iz sektora turizma iz Malezije i BiH.

Cilj Foruma koji će trajati do 11. novembra jeste kreiranje poslovnih veza između kompanija iz BiH i Malezije.

"Malezijski globalni poslovni forum bit će održavan svake godine s tim da je, zahvaljujući naporima Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ambasade BiH u Maleziji, prve godine po njegovom osnivanju zemlja partner BiH", izjavio je Feni ambasador BiH u Maleziji Ensar Eminović.

Učesnici Foruma iz BiH su, između ostalih, član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj, rektor Univerziteta u Sarajevu Faruk Čaklovica, ministar odbrane BiH Selmo Cikotić, osnivač Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" Semir Osmanagić, predstavnici uspješnih bh. kompanija poput BBI banke i "Elektroprivrede BiH" te predstavnici Vanjskotrgovinske komore BiH.

Prvog dana Foruma organizirane su prezentacije bh. i malezijskih kompanija tokom kojih je razgovarano o mogućnostima daljnje saradnje.

"Iz BiH na Forumu učestvuje više od 20 kompanija, a s malezijske strane njih više od 100 iz energetskog sektora, proizvodnje hrane, turizma, namjenske industrije, obrazovanja, itd. Drugog dana bit će upriličeni poslovni susreti između zainteresiranih strana koji će, nadamo se, rezultirati konkretnim poslovnim aktivnostima i projektima", kazao je Feni Eminović.

Drugi dan Foruma, 10. novembra, bit će organizirana i gala večera, odnosno državni banket kojem će prisustvovati bivši malezijski premijer Mahatir Mohamed, član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj i ministar odbrane BiH Selmo Cikotić.

Zadnji dan Foruma bit će održana zatvorena sesija kojom će predsjedavati Mahatir. Na sesiji, prisutnim će se, u svojstvu glavnog govornika, obratiti Haris Silajdžić.

"Zatvorena sesija bit će prilika za konkretizaciju poslovnih dogovora privrednika Malezije i BiH", objasnio je Eminović.

Organizatori su predvidjeli i Silajdžićevo obraćanje u parlamentu savezne države Sarawak koje je planirano za 11. novembar.

Malezijski globalni poslovni forum sljedeće će godine ugostiti privrednike i državnike iz Turske, a 2011. predstavnike Libije.