biznis
0

Malezijski ambasador posjetio kompaniju "Klas"

FENA
Malezijski ambasador u BiH Adnan Zulkifli danas je u pratnji najbližih saradnika posjetio preduzeće "Klas". Nakon što mu je ukratko prezentiran profil kompanije, malezijski ambasador je rado probao "Klasove" proizvode, saopćeno je iz "Klasa".

On je istaknuo da se u Maleziji, za razliku od BiH, hljeb veoma malo koristi, dok je u njihovom meniju riža neizostavni dio ishrane. Međutim, dodao je da su rast cijena energije i umjetnih goriva, kao i prošlogodišnja suša, doveli do nestašice i porasta cijena riže na svjetskom tržištu.

"Najveći izvoznici riže uveli su ograničenja izvoza ovog prehrambenog proizvoda. Analitičari smatraju da će se tako prehrambene navike svjetskog stanovništva mijenjati, pa u tome vidim šansu da se hljeb i peciva "Klasa" nađu na malezijskom tržištu", kazao je malezijski ambasador.

Osim tehničko-tehnoloških dostignuća "Klasa", kao lidera u mlinsko-pekarskoj industriji u BiH, malezijskog ambasadora impresionirala je i činjenica da oko 90 posto proizvoda ove kompanije ima halal certifikat.

Direktor „Klasa“ Ibrahim Smajlagić ocijenio je da su halal proizvodi sve traženiji na tržištu, ne samo zemalja s istoka, nego i onih sa zapada. "Klas" u svom asortimanu ima oko 600 visokokvalitetnih proizvoda, a uz to i njihovu povoljnu cijenu, većina ih je označena halal certifikatom.

"Vjerujemo da će dio našeg bogatog asortimana naći svoje mjesto na malezijskom tržištu", kazao je Smajlagić.