biznis
0

''Malev'' u rukama Borisa Abramoviča

FENA
Ruski milioner Boris Abramovič - koji nema veze sa "Čelsijem" Romana Abramoviča - postao je vlasnik "Maleva", pošto je bio jedini zainteresirani kupac mađarske vazduhoplovne kompanije.

Sporazum su jučer u Budimpešti potpisali predstavnici Abramovičevog ''Air Bridge'' i Državne agencije za privatizaciju (APV), a svečanoj ceremoniji, za razliku od ranijih sličnih prilika, nisu prisustvovali novinari.

Javnosti su se, potom, obratili samo direktor mađarske filijale "Air Bridgea" Petar Leonov i generalni direktor "Maleva" Janoš Genci, ali ne i direktor APV-a, što sigurno nije slučajno.

Vrijednost transakcije iznosi 20 milijardi forinti, ili 82 miliona eura, ali kada se odbije trenutni dug kompanije, koji će novi vlasnik da plati, u državni budžet će se sliti svega stoti dio te svote.

Rusi su se, međutim, obavezali na dokapitalizaciju od 50 miliona eura, kao i niz novih investicija, prenosi Tanjug.

Mađarska javnost nije oduševljena ovim poslovnim potezom APV, jer je cijena bila izuzetno niska, dok u vladi ističu da su se oslobodili jednog teškog bremena.

U posljednjih osam godina "Malev", u stopostotnom vlasništvu države, uvijek je imao gubitke - od 1,9 do čak 11,2 milijarde forinti.