Rusija
0

Male naftne kompanije pred bankrotom

FENA
Male naftne kompanije, koje zbog sniženja cijena nafte i važećeg poreznog sistema u Rusiji već nekoliko mjeseci rade uz gubitak, nalaze se pred bankrotom, upozorio je danas ruski dnevnik "Komersant".

List ističe da bi se zbog toga moglo dogoditi da proizvodnja nafte u Rusiji bude smanjena za četiri odsto i bez odluke vlade ili dogovora s Organizacijom zemalja izvoznica nafte (OPEC), prenose agencije.

U Rusiji posluje oko 150 malih i srednjih naftnih kompanija koje proizvode oko 20 miliona tona nafte godišnje (oko 401.000 barela dnevno), što iznosi oko četiri odsto ukupne ruske proizvodnje "crnog zlata".

OPEC je jučer odlučio da smanji proizvodnju za 2,2 miliona barela dnevno i zatražio od Rusije smanjenje od 200 do 300 miliona barela na dan, podsjetio je "Komersant".

Očekuje se da će se ugrožene naftne kompanije do kraja sedmice obratiti ruskom ministarstvu finansija i poreznoj službi, s molbom za odgađanje na minimum dva mjeseca uplate poreza na eksploataciju prirodnih bogatstava (NDPI), koji je trebalo da uplate u budžet do 25. decembra.

Te kompanije, koje proizvode više od 400.000 barela nafte dnevno, tvrde da nemaju neophodnih 105 miliona dolara i, ukoliko ne dobiju podršku, iduće godine će prestati da rade.

Analitičar Denis Borisov se slaže da su ruske male naftne kompanije najranjiviji sektor naftne industrije u periodu krize. Prema njegovim podacima, gubici na realizaciji nafte na domaćem tržištu, uračunavajući transportne, administrativne i druge troškove, pri cijeni od 15 dolara za barel koju su u novembru dobijale od realizacije nafte na ruskom tržištu, iznose tri do četiri dolara po barelu, dok su gubici od izvoza, pri cijeni od 43,4 dolara za barel, pet do šest dolara po barelu.

Male kompanije ne mogu, međutim, računati na odgađanje uplate NDPI na duži rok, budući da podršku od države dobijaju velike naftne kompanije koje u budžet uplaćuju više novca, smatra analitičar Mihail Zanozin.

On istovremeno prognozira da bi, u slučaju da male kompanije ipak proglase bankrotstvo i prestanu s eksploatacijom, velike firme mogle početi s procesom konsolidacije, preuzimajući neke sada perspektivno nerentabilne aktive.