biznis
11

Malaysia Airlines želi se oporaviti od dvije nesreće, kupuje 50 aviona Boeing

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Malezijska aviokompanija Malaysia Airlines najavila je danas kupovinu 50 Boeingovih aviona za sumu od 5,5 milijardi dolara, u nastojanju da se oporavi od dvije fatalne avionske nesreće iz 2014. godine.

Nacionalna malezijska aviokompanija je saopćila da je poručila 25 Boeingovih aviona "737 MAX" i da ima mogućnost kupovine još 25. Isporuka naručenih aviona bi trebala početi 2019. godine, koji će, prema riječima novog generalnog direktora kompanije Pietera Belua, pomoći oporavku aviokompanije.

"Ovaj ugovor je od ključnog značaja za Malaysia Airlines jer donosi znatno niže troškove i veću efikasnost koje ćemo prenijeti na naše lojalne klijente uvođenjem nižih cijena aviokarata", navodi se u njegovom saopćenju.

Malaysia Airlines trenutno posjeduje 56 Boeingovih aviona "737-800", kao i manji broj Airbusevih aviona.

Ova kompanija je 2014. godine pretrpjela veliki udarac, nakon što je nestao njen avion "MH370", s 239 putnika i članova posade, što je postala jedna od najvećih misterija u historiji avijacije. Uz to, u julu iste godine je avion MAS-a "MH17" srušen iznad istočne Ukrajine, pri čemu je poginulo 298 putnika i članova posade.