biznis
0

Makroekonomski podaci održali Wall Street u plusu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Nakon oštrog pada dan prije, u srijedu su na Wall Streetu cijene dionica blago porasle jer su ulagače ohrabrili podaci koji ukazuju na jačanje američke privrede, pa su vijesti o daljnjem rastu cijena nafte pale u drugi plan.

Dow Jones Industrial Average ojačao je 8 bodova, ili 0,07 posto, na 12.066 bodova, dok je Standard & Poor's 500 porastao 0,16 posto, na 1.308 bodova, a Nasdaq Composite 0,39 posto, na 2.748 bodova.

Zbog sve žešćih sukoba u Libiji, terminska cijena nafte na berzi u New Yorku premašila je jučer, po prvi put od septembra 2008. godine, granicu od 102 dolara po barelu.

I na londonskom je tržištu cijena nafte dosegnula najviši nivo u dvije i pol godine - 117 dolara, prenose agencije.

Međutim, za razliku od prethodnog dana, kada je rast cijena nafte izazvao oštar pad cijena dionica, jučer su ulagači zanemarili kretanja na tržištu "crnog zlata", a više su pažnje posvetili podacima koji ukazuju na jačanje američke privrede.

Najveća američka agencija za zapošljavanje ADP izvijestila je da je u februaru privatni sektor otvorio 217.000 radnih mjesta, što je više od očekivanih 180.000. To je probudilo nadu da se američko tržište rada počinje oporavljati.

Zahvaljujući dobrim makroekonomskim podacima, cijene dionica porasle su jučer u osam od 10 sektora, čak i u onima koji su vrlo osjetljivi na kretanja cijena goriva. Tako je, nakon oštrog pada dan prije, S&P indeks industrijskog sektora ojačao 0,4, a rudarskog 0,2 posto.