biznis
0

Mafija "pere novac" u bankama zahvaljujući krizi

FENA
Mafijaške grupe, bogate gotovinom, ulažu novac u banke koje očajnički pokušavaju preživjeti globalnu kreditnu krizu i tako ga "peru", izjavio je danas šef Kancelarije Ujedinjenih nacija za borbu protiv droge i kriminala Antonio Maria Costa.

U intervjuu za Reuters, Kosta je naglasio da je prikupio dovoljno dokaza da može izreći takvu optužbu.

"Konsultacije koje sam imao sa tužilaštvima i predstavnicima policije širom svijeta pokazale su mi da ima dovoljno dokaza da nelikvidnost bankarskog sistema pruža jedinstvenu priliku organizovanom kriminalu da opere svoj novac", rekao je on.

Costa je precizirao da se to dešava u "gotovo svim finansijskim centrima", ali je odbio imenovati pojedine zemlje ili banke, s obrazloženjem da je to posao tužilaštava i policije.

Na insistiranje novinara da imenuje centre u kojima se to dešava, on je samo rekao da su "tradicionalno, Evropa i Sjeverna Amerika mjesta gdje se, zato što su u pitanju finansijski centri, opere najviše novca".

Costa je istaknuo da je multilateralna Radna grupa za finansijsku akciju (FATF), osnovana 1991. godine, učinila mnogo da se banke oslobode mafijaškog novca, ali da je taj posao sada ugrožen globalnom finansijskom krizom.

"S jedne strane imate ponudu - industriju organizovanog kriminala sa ogromnim količinama "keša" koje su procijenjene na 322 milijarde dolara u 2005. godini, koji se više ne nalazi u bankama - a s druge strane potražnju, bankarski sektor koji žudi za likvidnošću", objasnio je Costa, opisujući da je u pitanju "situacija ponude i tražnje".

On je objasnio da je "pranje" mafijaškog novca kroz banke posljedica slabljenja "najjačeg instrumenta u kampanji FATF-a", klauzule "Ne posluj sa nepoznatim klijentom", koju banke ne poštuju kada su suočene sa ovako velikom krizom.