SAD
0

Madoff nakon priznanja krivice ostaje u zatvoru

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki ulagač Bernard Madoff, koji je optužen za jednu od najvećih finansijskih prijevara u povijesti Sjedinjenih Država, izjavio je pred sudom u New Yorku da se osjeća krivim.

Madoffova kompanija u novembru prošle godine prijavila je da je u posjedu 65 milijardi dolara, a od tog novca spašena je svega jedna milijarda.

Sedamdesetogodišnji Madoff mogao bi dobiti 150 godina zatvora. U sudnici su bili i neke od hiljada žrtava Madoffove investicijske piramide. Oko 50 mjesta u sudnici bilo je rezervirano za žrtve. Madoff nije htio pogledati prema njima u sudnici, ali je sucu rekao da "duboko žali i da se osjeća posramljeno".

Bernard Madoff uspješno je izbjegavao zatvor od hapšenja u decembru. Pušten je da se brani sa slobode nakon što je položio jamčevinu od deset miliona dolara, a nakon toga većinu vremena provodio je u svom sedam miliona dolara vrijednom stanu na Manhattanu. Među žrtvama se prolomio pljesak kad je sudac Denny Chin danas najavio da će Madoff ostati u zatvoru do službenog izricanja presude u junu.