biznis
0

Mađarska upozorila radnike da u Britaniji nema posla

FENA
Mađari bi trebali dobro da razmisle prije nego što se presele u Veliku Britaniju u potrazi za radnim mjestom jer je zbog ekonomske krize tamo praktično nemoguće naći posao, saopćilo je mađarsko Ministarstvo vanjskih poslova.

Portparol Ministarstva Lajoš Seleštej je u saopćenju za štampu naveo da "Ministarstvo savjetuje svima onima koji žele da putuju u Veliku Britaniju sa ciljem da nađu posao da pažljivo razmotre tu ideju budući da je tu zemlju kriza pogodila više od drugih članica Evropske unije", prenio je Reuters.

Otkad se 2004. Uniji pridružilo osam zemalja iz istočne Evrope, stotine hiljada građana tog dijela Starog kontinenta preselilo se u zapadnu Evropu, mnogi od njih u Britaniju, u potrazi za višim plaćama i boljim životom.

Mađarsko ministarstvo ističe da su šanse pronalaženja posla u Britaniji sad "ravne nuli" i da sve više poslodavaca odbija da isplati punu plaću ili na drugi način krši ugovore o radu.

Britanska ambasada u Budimpešti je na to odgovorila saopćenjem u kojem se tvrdi da "velika većina poslodavaca u Velikoj Britaniji u potpunosti poštuje zakon i ugovore sa svojim radnicima."

U saopćenju mađarskog ministarstva se navodi da sve veći broj Mađara traži od ambasade njihove zemlje u Londonu da učestvuje u plaćanju njihovih troškova za povratak kući pošto su oni izgubili posao i ne uspijevaju da pronađu novo radno mjesto.