Vlada RS-a
0

Mađarima ponuđena ulaganja vrijedna oko 1,5 milijardi eura

FENA
Predstavnici Vlade Republike Srpske ponudili su u utorak mađarskim investitorima mogućnost ulaganja u oblast energetike u RS-u u vrijednosti oko 1,5 milijardi eura.

Nakon sastanka ministrice za ekonomske odnose i koordinaciju Jasne Brkić i ministra privrede, energetike i razvoja RS-a Slobodana Puhalca s delegacijom Mađarske, koju je predvodio državni sekretar Ministarstva privrede i nacionalnog razvoja Abel Garamhegy i mađarski ambasador u BiH Imre Varga, rečeno je da se nastavljaju razgovori o konkretnim projektima koji bi se trebalo realizrati.

Brkić je na pres-konferenciji kazala da postoji veliki interes Mađarske za ulaganja i razvoj RS-a, pogotovo u energetskom sektoru.

”Mađarska je izrazila spremnost i da pomogne RS-u u korištenju fondova EU te je u tom smislu posebno razgovarano o razvoju seoskog turizma u RS-u”, rekla je ona.

Garamhegy je naveo da je dogovoreno da stručnjaci iz RS-a posjete Mađarsku da bi što bolje upoznali praksu EU.

Tokom sastanka delegacija Mađarske je predala članovima Vlade RS-a i materijal koji se odnosi na usavršavanje i edukaciju u oblasti seoskog turizma.

Pomoćnik ministra za energetiku u Vladi RS-a Ljubo Glamočić istakao je da je s mađarskom delegacijom razgovarano o konkretnom projektu investiranja u Rudnik Miljevina i mogućnosti gradnje novog termoenergetskog objekta.

Bilo je riječi o proizvodnji solarne energije i u tom smislu izgradnji jednog takvog objekta na teritoriji RS-a.

Ambasador Varga naveo je da RS ima mogućnost da koristi i kredite Mađarske na ime infrastrukturnih projekata, podsjetivši da se takvi projekti već realizuju u Tuzli i Čitluku.

Ponovio je i poziv premijeru RS-a Miloradu Dodiku i privrednicima iz RS-a da iduće godine posjete Mađarsku.