biznis
0

Mađari zainteresirani za izgradnju toplane na biomasu u Bosanskoj Krupi

FENA
Bosanska Krupa
Bosanska Krupa
Predstavnici kompanije MVM OVIT Zrt. iz Mađarske, predvođeni s generalnim direktorom Gopcsom Peterom, boravili su u posjeti Općini Bosanska Krupa, zajedno s direktorom konsultantske firme za BiH Polimac Company iz Sarajeva, Mehmedom Polimcem

Ovo je već druga posjeta, tokom koje su sa općinskim načelnikom Arminom Halitovićem razgovarali o izgradnji toplane na biomasu u Bosanskoj Krupi. Ranije je već potpisano pismo namjere između Općine Bosanska Krupa i firme MVM OVIT Zrt., kojim su se stekli uslovi za početak priprema na realizaciji projekta.

Nakon prve posjete u junu ove godine, danas se razgovaralo o iznalaženju najboljih, najkvalitetnijih i najpovoljnijih načina za realizaciju ideje vrijedne preko deset miliona eura. Mađarski stručnjaci su ranije obišli i potencijalne lokacije za izgradnju toplane i snimili stanje, kako bi vidjeli potrebne kapacitete da bi se snabdijevala kompletna općina. Područje na kojem će se graditi utvrdit će se kasnije studijom izvodljivosti, nakon koje će se uraditi idejni, te u konačnici glavni projekat. Da bi se krenulo u realizaciju, studiju izvodljivosti treba usvojiti Općinsko vijeće, što se očekuje u prvoj polovini naredne godine. Do tada će se razmatrati sve mogućnosti, tražiti finansijska podrška, najpovoljniji izvođači radova, razmjenjivati iskustva i informacije, jer je ovo, kako se moglo čuti na sastanku, vrlo zahtjevan, skup, ali i značajan projekt.

Značaj izgradnje toplane, kako je rečno, zaista je ogroman. Prema riječima stručnjaka, način je to da se smanje troškovi za grijanje u domaćinstvima, ali i radi na očuvanju životne sredine u smislu smanjenja štetnih gasova, te obogaćivanja šuma. Među stanovnicima i privrednicima već je urađena anketa o zainteresiranosti priključka na toplovod, te je više od 85 posto građana pokazalo interes za izgradnju toplane, istaknuto je danas.