biznis
0

Lula: SAD krive za globalnu finansijsku krizu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Brazilski predsjednik Lula da Silva izjavio je da su Sjedinjene Države krive za tekuću globalnu finansijsku krizu i ocijenio da je plan američke vlade za spašavanje domaćih banaka, vrijedan 700 milijardi dolara, nefer prema siromašnima.

"Oni (američka vlada i Kongres) žele pomoći bankama, a ne siromašnim ljudima", precizirao je Lula u govoru koji je kasno u subotu održao u Sao Paolu, u okviru kampanje za lokalne izbore koji će se održati 5. oktobra.

"Zbog čega daju novac bankama, a ne ljudima koji su izgubili svoje kuće", upitao je Lula, uz opasku da su sve nevolje počele nakon potresa na stambenom tržištu SAD-a.

"Ja nisam u problemima ako oni (SAD) pretvore vlastitu ekonomiju u kazino", rekao je Lula i dodao kako će predloženo rješenje za izlazak američkog finansijskog sistema iz sadašnje krize samo dodatno pogoršati situaciju.

Brazil je, prema riječima Lule, sada u boljoj ekonomskoj poziciji nego ranije jer, između ostalog, manje zavisi od izvoza na američko tržište.

Predstavnici nekoliko vodećih brazilskih izvoznika su međutim prošle sedmice saopćili da njihove kompanije trpe velike gubitke zbog tekućih promjena valutnih kurseva koji su se dogodili usljed globalne finansijske krize, prenio je Tanjug.

Brazilska privreda će, sudeći prema najnovijim prognozama, ove godine ostvariti rast iznad pet posto, ali će se ekonomska ekspanzija u najvećoj latinoameričkoj zemlji dogodine smanjiti na oko četiri procenta.