Izvještaj kuće Savills
0

Luksuzne nekretnine najskuplje u Hong Kongu

Sarajevo-x.com
Foto: CNN
Foto: CNN
Prema izvještaju globalnog konsultanta za nekretnine Savillsa, Hong Kong je najskuplji na svijetu kad je riječ o tržištu luksuznih nekretnina.

Od 10 gradova u "svjetskoj klasi" (Hong Kong, London, Moskva, Mumbai, New York, Pariz, Singapur, Šangaj, Sydney i Tokio) - prosjek 10.316 dolara za kvadrat u luksuznoj kući ili stanu u Hong Kongu je najviši na svijetu. Slijede Tokio sa 7.991, te Pariz sa 5.035 dolara za kvadratni metar. U izvještaju se navodi da su luksuzni domovi u Hong Kongu dvaput skuplji nego u Londonu, a više od 10 puta u odnosu na Sydney.

"Mnogo više svjetskih milijardera se stvara u Kini nego u New Yorku ili Londonu, a to onda, logično, utiče i na kupovnu moć. Kad se tome doda da je broj stambenih objekata u Hong Kongu manji od potražnje onda imate ovakav rezultat", kazala je direktorica stambenih istraživanja u Savillsu, Yolanda Barnes, za Financial Times, dodajući kako cijene nekretnina vrtoglavo rastu na tržištima koja doživljavaju ekonomski napredak.

Tako su cijene "top domova" u Singapuru porasle 144 posto od 2005. godine, u Mumbaiju 138 posto, a u Moskvi 110 posto. U Hong Kongu su porasle 83 posto u posljednjih šest godina. Relativno niska stopa od 32 posto u Šangaju pripisuje se fokusiranosti na domaće bogataše, dok su ostali gradovi privukli strane kupce.

Međutim, dok je Hong Kong uzeo titulu kad je riječ o cijenama po kvadratnom metru, Savills izvještava da najviše luksuznih kuća ima Tokio, te da takve kuće u prosjeku imaju nešto manje od 1.500 kvadrata.